At miste en, man har nær, kan være en af de mest smertefulde oplevelser i livet, især for ældre mennesker, der ofte har delt mange år med deres ægtefælle eller en nær person.
Når man har levet tæt sammen i flere årtier, kan tomrummet efter en ægtefælle, forælder eller anden vigtig person føles uoverkommeligt. Det er helt normalt at føle sig ensom og sårbar i sådanne situationer.
Når man har mistet nogen, kan det være svært at finde en ny dagligdag, men der er ting, man kan gøre for at håndtere sorgen og ensomheden.
Giv plads til sorgen
Det er vigtigt at give sig selv lov til at sørge. Følelserne kan være overvældende, men det er en naturlig del af helingsprocessen. Det er helt normalt at føle både tristhed, vrede og afmagt.
Tal om det
Del dine følelser med andre. Det kan være en ven, familiemedlem eller en professionel rådgiver. At tale om tabet kan være med til at lette smerten og give plads til de gode minder.
Hold fast i rutiner
Daglige rutiner kan give struktur i en tid, hvor alt andet føles kaotisk. Selv små ting som at gå en tur eller spise måltider på faste tidspunkter kan hjælpe.
Find støtte socialt
Grupper for efterladte eller lokale fællesskaber kan være en stor hjælp. Det kan føles lindrende at møde andre, der har oplevet noget lignende, og det kan være med til at mindske ensomheden.
Tag imod hjælp
Mange oplever at det kan være svært at acceptere og tage imod hjælp, når sorgen raser. Mange mennesker står klar til at hjælpe. Det kan være alle lige fra familie til den lokale bedemand.
Det er vigtigt at huske på, at ingen forventer, at du kan håndtere alle praktiske ting under de vilkår, som du befinder dig i. Sig ja til al den hjælp, du kan få.
Benægtelse
Dette er det første stadium, hvor man nægter at acceptere tabet. Personen kan føle sig overvældet af chok eller følelsesmæssig lammelse. Benægtelse fungerer som en forsvarsmekanisme, hvor man distancerer sig fra realiteten for at undgå den smerte, der følger med tabet.
"Det kan ikke være sandt. Dette sker ikke for mig."
Vrede
Når benægtelsen ikke længere kan opretholdes, træder vrede ind. Personen kan rette sin vrede mod sig selv, den afdøde, sundhedspersonalet eller endda Gud. Det er en måde at udtrykke den intense frustration og uretfærdighed, man føler i forhold til tabet.
"Hvorfor mig? Det er ikke fair! Hvem kan jeg give skylden for dette?"
Forhandling
På dette stadie forsøger man at finde måder at undgå realiteten af tabet. Man begynder at forhandle med højere magter eller sig selv for at få mere tid eller ændre situationen.
Dette kan også involvere "hvis bare"-tanker, hvor man forestiller sig alternative udfald, der kunne have forhindret tabet.
"Hvis bare jeg havde gjort noget anderledes, ville de stadig være her."
Depression
Efter at have erkendt virkeligheden og følt en vis magtesløshed, kan sorgen føre til dyb tristhed eller depression.
Man kan føle en overvældende sorg og isolation, og dette kan være en tid præget af refleksion over tabet og savnet.
"Jeg savner dem så meget. Hvordan skal jeg nogensinde klare mig uden dem?"
Accept
Til sidst, efter at have arbejdet sig igennem de tidligere stadier, når man til accept. Dette betyder ikke nødvendigvis, at smerten er forsvundet, men man har accepteret tabet som en del af sin virkelighed.
Det er her, mange begynder at finde en vej frem og skabe en ny hverdag uden den afdøde.
"Jeg har mistet dem, og det gør ondt, men jeg må lære at leve videre."
Sorgprocessen er unik, og det vigtigste er, at man giver sig selv plads og tid til at gennemgå sine følelser.
Du kan læse mere om sorgprocessen, ældre i sorg og om, hvordan pauser fra sorgen kan skabe fornyet energi på Kræftens Bekæmpelse eller ved at klikke videre her.
Mange ældre er ensomme. Hvorfor? Og hvordan kan det afhjælpes?
Hvorfor kan overgangsalderen føles ensom? Læs her, hvad du kan gøre
Hvad gør du, når arbejdslivet skiftes ud med folkepensionen?
Sådan bearbejder du sorgen, og får en ny start!
Find os på Facebook, hvor vi løbende opdaterer med nyttige artikler samt inspiration til netværk og aktiviteter.
Mange tak for din tilmelding
Vi er glade for, at du er interesseret i at modtage flere spændende nyheder fra Seniorliv
Hov, noget gik galt
Prøv igen.
Tøv ikke med at kontakte os. Hvis du ønsker eller kunne være interesseret i et samarbejde med os, så seniorerne kan få glæde af dig og din virksomhed!
Mange tak for din henvendelse
Vi forsøger at vende retur hurtigst muligt.
Hov, noget gik galt
Prøv igen.