Der konstateres ca. 8.500 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark hvert år.
De første tegn på demens kan variere afhængigt af typen, men fælles er, at de påvirker hjernens funktion og gør hverdagen mere udfordrende.
Typisk starter demens med milde symptomer, som gradvist bliver mere udtalte, hvilket kan gøre det svært at skelne fra almindelig glemsomhed. Her er nogle af de mest almindelige tidlige tegn og de variationer, der kan opstå afhængigt af typen af demens
Tegn på forskellige former for demens
Alzheimer sygdom
Begynder ofte med problemer med korttidshukommelsen, som at glemme samtaler eller placering af genstande. Svært ved at planlægge eller løse problemer kan også være tidlige symptomer.
Vaskulær demens
Symptomerne afhænger af, hvilke områder af hjernen der påvirkes. Typisk kan det føre til problemer med koncentration, opmærksomhed og planlægning. I nogle tilfælde kan vaskulær demens starte pludseligt efter et slagtilfælde med symptomer som lammelse eller taleproblemer.
Lewy body-demens
Her kan tidlige symptomer inkludere visuelt relaterede hallucinationer og forstyrret søvn. Mange oplever også rysten, langsomme bevægelser eller stivhed, som minder om Parkinsons sygdom.
Frontotemporal demens
De første tegn viser sig ofte i adfærden og personligheden, f.eks. ved manglende hæmninger, impulsiv adfærd, upassende sociale handlinger eller ændret følelsesmæssig reaktionsevne. Her påvirkes hukommelsen sjældnere i starten, mens sprog og sociale kompetencer ændres.
Almindelige tidlige tegn på demens
Hukommelsesproblemer
Gentagne episoder af at glemme aftaler, miste ting og glemme navne eller steder, selvom man lige har fået dem fortalt.
Sværere ved at finde ord
At miste ord under samtaler eller bruge forkerte ord kan være et tidligt tegn.
Problemer med orientering og tid
Forvirring omkring tid og sted eller at blive desorienteret, selv på velkendte steder.
Ændret humør og adfærd
Oplevelser af humørsvingninger, irritabilitet, angst eller social tilbagetrækning, ofte som en reaktion på, at man selv bemærker forandringerne.
Hvis man oplever flere af de nævnte symptomer, kan det være en god idé at opsøge en læge for at få foretaget en vurdering.
Tidlig opsporing giver mulighed for at få hjælp til at håndtere sygdommen bedst muligt og kan give adgang til støtte og vejledning for både den ramte og de pårørende.
At forebygge demens vil sige, at du gør dig nogle overvejelser omkring hvordan du behandler din krop. Visse tilvalg og fravalg i livet, kan være medvirkende til, at holde demens fra døren.
Fysisk aktivitet
Regelmæssig motion forbedrer blodcirkulationen, styrker hjernen og reducerer risikoen for demens. Aktiviteter som gang, styrketræning og balanceøvelser er særligt gavnlige for ældre, da de også mindsker risikoen for fald.
Mental stimulering
Hold hjernen aktiv ved at lære nye færdigheder, løse gåder, læse eller engagere dig i hobbyer. Studier viser, at intellektuel aktivitet kan skabe nye forbindelser i hjernen, hvilket kan styrke hukommelsen.
Sociale relationer
Social kontakt stimulerer hjernen og kan være en vigtig faktor i forebyggelse af demens. Regelmæssige samtaler og fælles aktiviteter, som deltagelse i klubber eller foreninger, kan skabe en følelse af tilhør og reducere ensomhed.
Sund kost
En kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og fisk kan have en positiv effekt på hjernens sundhed. Sund kost kan også forebygge andre risikofaktorer som forhøjet blodtryk og diabetes.
Søvn og stresshåndtering
God søvn og lavt stressniveau er afgørende. Kvalitetssøvn hjælper med at rense hjernen for affaldsstoffer, og lav stress kan reducere skadelige virkninger på hukommelsen. Afspændingsteknikker, som yoga eller meditation, kan også være gavnlige.
Kontrol af helbredet
Pas på kroniske sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol. Disse kan skade blodkarrene, hvilket kan øge risikoen for demens. Sørg også for regelmæssige lægebesøg for at overvåge disse tilstande.
Hvad er forskellene? Og, hvordan er de forbundet? Bliv klogere her!
Hvordan håndterer du nænsomt og kærligt en pårørende med demens?
Hvad er demens? Hvordan forebygger du demens? Og hvordan lever du med sygdommen?
Læs her, hvordan du tester for demens!
Find os på Facebook, hvor vi løbende opdaterer med nyttige artikler samt inspiration til netværk og aktiviteter.
Mange tak for din tilmelding
Vi er glade for, at du er interesseret i at modtage flere spændende nyheder fra Seniorliv
Hov, noget gik galt
Prøv igen.
Tøv ikke med at kontakte os. Hvis du ønsker eller kunne være interesseret i et samarbejde med os, så seniorerne kan få glæde af dig og din virksomhed!
Mange tak for din henvendelse
Vi forsøger at vende retur hurtigst muligt.
Hov, noget gik galt
Prøv igen.