Ifølge
Sundhedsstyrelsen oplever over 6% af ældre mænd, at føle sig ensomme. Tallet for ældre kvinder, ligger på omkring 10%. Et liv uden ensomhed, er et liv der er værd at leve. Derfor kan du læse meget mere om, hvordan du forebygger og afhjælper ensomhed her på siden.
Hvordan kommer man videre efter tabet af en nær?
Hvorfor kan overgangsalderen føles ensom? Læs her, hvad du kan gøre
Hvad gør du, når arbejdslivet skiftes ud med folkepensionen?
Sådan bearbejder du sorgen, og får en ny start!
Ensomhed for ældre er et stigende problem, men der er flere måder at forebygge det på. Årsager til ensomhed findes i mange afskygninger. Men det er heldigvis muligt, at forebygge at ensomheden vinder sit indtog. En vigtig del af forebyggelsen er at bevare sociale forbindelser og sørge for at føle sig inkluderet i et fællesskab.
At forebygge ensomhed hos ældre kræver en indsats fra både familie, venner og samfundet, men små ændringer i dagligdagen kan faktisk gøre en stor forskel.
At skabe muligheder for social kontakt og meningsfulde aktiviteter kan give en større følelse af fællesskab, glæde og livskvalitet.
Sociale aktiviteter og netværk
Det er afgørende for ældre at deltage i sociale aktiviteter og skabe relationer til både familie og venner. Foreninger, klubber eller aktiviteter som hobbyhold kan hjælpe ældre med at opretholde et aktivt socialt liv.
Frivilligt arbejde
Mange ældre kan finde glæde og mening i at deltage i frivilligt arbejde. Dette giver dem mulighed for at engagere sig i lokalsamfundet og skabe nye relationer.
Fysisk aktivitet og fælles motion
Træning og motion i fællesskab, som f.eks. gåture eller stolegymnastik, kan både gavne den fysiske og mentale sundhed og samtidig skabe sociale relationer.
Røde Kors har blandt andet flere forskellige tilbud, hvis du, eller en du kender, lider af ensomhed.
Det er også for dig, som ønsker at gøre en forskel for dem, som lever med ensomheden.
Ensomhed er en følelse, mange ældre kan opleve, men der er heldigvis meget, man kan gøre for at forebygge det.
Ensomhed opstår ofte, når man mister en ægtefælle, venner eller sin daglige rutine, som fx arbejdet. Det kan dog lade sig gøre at skabe nye forbindelser og aktiviteter, som gør hverdagen mere meningsfuld.
At deltage i fællesskaber er en af de bedste måder at forebygge ensomhed på. Overvej at melde dig til en lokal forening, et motionshold eller en klub, hvor du kan møde andre med samme interesser som dig. Det kan være alt fra strikkeklubber til litteraturgrupper eller frivilligt arbejde.
Selv små handlinger, som at ringe til et familiemedlem eller en gammel ven, kan gøre en stor forskel. Hvis det er svært selv at tage initiativet, kan du overveje at lave faste aftaler om at mødes eller tale sammen.
Brug digitale muligheder
Mange ældre oplever glæde ved at lære at bruge en computer, smartphone eller tablet. Sociale medier, videomøder og andre apps kan være fantastiske redskaber til at holde kontakten med venner og familie, selv når de bor langt væk.
Fokuser på fysisk aktivitet
Motion er ikke kun godt for kroppen, men også for sindet. En gåtur i naturen, yoga for ældre eller styrketræning kan give dig energi og mulighed for at møde nye mennesker.
Deltag i arrangementer
Hold øje med arrangementer i dit lokalområde – fra foredrag og udstillinger til fællesspisninger og kulturelle aktiviteter. Disse oplevelser kan være en god anledning til at møde nye mennesker.
At forebygge ensomhed kræver nogle gange mod til at tage det første skridt, men det er det hele værd for et liv med mere glæde og fællesskab.
Find os på Facebook, hvor vi løbende opdaterer med nyttige artikler samt inspiration til netværk og aktiviteter.
Mange tak for din tilmelding
Vi er glade for, at du er interesseret i at modtage flere spændende nyheder fra Seniorliv
Hov, noget gik galt
Prøv igen.
Tøv ikke med at kontakte os. Hvis du ønsker eller kunne være interesseret i et samarbejde med os, så seniorerne kan få glæde af dig og din virksomhed!
Mange tak for din henvendelse
Vi forsøger at vende retur hurtigst muligt.
Hov, noget gik galt
Prøv igen.